Před měsícem jsme vás informovali, jak se zpátky zapojit do tréninkového procesu po prodělání nemoci Covid-19. Článek si můžete přečíst
zde:
V tomto článku se zaměříme na neméně důležitou složku stravy a doporučení pro imunologickou výživu. Jak se věnovat vlastnímu stravování jsme se zaměřili v naší trenérské akademii
zde.
Důležitým aspektem pro stravování se po prodělání Covidu je, aby nedocházelo k nutričnímu deficitu, tedy musí být splněn pravidelný energetický příjem.
• převažuje teplá strava (přibližně 70 %), základem stravování jsou doma připravované pokrmy, podstatné je vyloučení vysoce průmyslově zpracovaných potravin (polotovary, instantní a konzervované potraviny), fastfoodového stravování, komerčně vyráběných sladkostí (především nejrůznějších oplatků),
• ze syrové zeleniny rozhodně nesmí chybět listová zelenina, zařadit natural, tedy nesolené ořechy (nejlépe kešu, para) a semínka (především lněná),
• klíčová je dostatečná hydratace – základem je čistá voda, ovocné čaje a hodně zředěné 100% džusy, vynechat limonády a kolové nápoje
• SUPLEMENTACE: vitaminy: D3, C (kyselina askorbová + přirozený zdroj např. extrakt ze šípků či aceroly), řady B, včetně kyseliny listové, rybí tuk či zastudena lisovaný certifikovaný konopný olej
Tabulka 1: Doporučení pro stravu během jednotlivých fází. Fáze jsou vymezeny ve dnech podle závažnosti příznaků prodělání nemoci
Fáze 0 |
Fáze 1-2 |
Fáze 3-4 |
Fáze 5 |
7-10 dní |
4-15 dní |
2-8 dní |
|
pozitivní energetická bilance, zvýšený příjem sacharidů (především rýže, ovesné vločky, pohanka, jáhly, kuskus, ovoce, luštěniny) |
lehce zvýšený příjem kvalitních bílkovin jako jsou vajíčka, ryby, maso včetně hovězího, silné masové vývary, fermentované mléčné výrobky ideálně kozí a ovčí, sýry |
vyrovnaný energetický příjem, obvyklý příjem bílkovin FÁZE 1 - 4: preferovat sacharidy s nízkým, popř. středním glykemickým indexem
(např. rýže basmati, celozrnné obilniny, kváskový chléb, luštěniny) |
možné zařadit strategie na snížení tělesných tuků včetně tréninku s vyčerpáním glykogenových zásob |
Vzorem pro stravování ve všech fázích je tradiční středomořská kuchyně:
Nikoliv ovšem pizza a těstoviny. Motivací jsou recepty kuchyně španělské, řecké, italské, které používají čerstvé suroviny, bylinky, olivový olej
a ve velké míře zeleninu, ze které připravují tepelné pokrmy a vydatné polévky. Taková strava je bohatá na ryby, maso, nicméně i luštěniny
a mléčné výrobky z kozího mléka.
To byla strava po Covidu. My vám přinášíme také doporučení, jak se stravovat a budovat zdravou imunitu z jídla a doplňků stravy.